Reklama
 
Blog | Tomáš Blažek

Ještě bodne hevík

Následující řádky mohly vzniknout až v těchto dnech, kdy si připomínáme rovných dvacet let po začátku Velkého Polistopadového Kácení.

Musel jsem počkat, až ze mě vyprchá všechna zloba a nenávist k bezcitným vrahům našich stromů.

Pak bych mohl třeba napsat o správcích našich lesů a parků nelidský text plný nepochopení, nelásky a netaktností. Mohlo by to vypadat asi takhle:

– Šéfe, už jsme vykáceli všechny stromy a keře ve městě, co teď?
– Zničte trávu žíravinou. Potom napusťte do studánek kyanid, chlapi. Nedáme těm poštolkám z Viet Congu šanci.
– Vzal jste si svůj prášek, šéfe?
– Všichni do vrtulníku! Vykouříme je  bojovým plynem.
– My přece nemáme vrtulník, šéfe. Jsme správci městských parků.
– Sakra, vypadá to, že jsem asi něco podělal. Vezmu si přece jen ten prášek.

Reklama

Ne, takhle by rozhodně můj uctivý DIALOG se zastánci kácení našich alejí vypadat neměl.  Přeji si, abychom se vzájemně chápali a tolerovali se. Rozumíte mi, sakra?! OK, já si nepořídím rychlopalný granátomet a vy KONEČNĚ necháte na pokoji všechny ty zatracený stromy, je to JASNÉ???

Tak, když jsme se takhle v klidu domluvili na základním rámci našeho jednání, pojďme dál. Mám návrh pokojného řešení:

<!–1.       Vaši muži odevzdají motorové pily ke zneškodnění na neutrálním území.

<!–2.       Vaši bossové podepíší Plán Zalesnění Parkovišť.

<!–3.       Žadatelé o povolení ke kácení budou převychováni v lesních školkách.

<!–4.       V televizi poběží v repríze seriál Přátelé zeleného údolí. Ve školních řídech bude vyvěšeno heslo "Vedoucí úloha pralesa v úsilí za světový mír."

<!–5.       To by pro začátek stačilo. Nejsme žádní teroristi.

Podepsána Organizace Zeleného Míru. K dispozici je opět i oblíbené vyděračské video, tentokrát to bude Texasský masakr u pařezové chaloupky, ve kterém můžete uvidět něco skutečně odporného.

Já teď ale opravdu pláču, protože je velmi pochmurné snažit se napsat něco veselého o něčem tak smutném, jako je válka lidí a stromů. Protože my stejně nemáme proti těm zatraceným rostlinám žádnou šanci.

Musím ale přiznat, že při nesmírné úctě a pokoře, kterou k ní chovám, je naše posvátná Matka Příroda opravdu neskutečně pitomá. Podívejte, jak vrací úder: lidé zateplují domy polystyrenem, aby neničili stromy tím, že je budou spalovat v kamnech. Mstivá Matka Příroda na fasády z polystyrenu posílá hladové strakapoudy, kteří, naslouchaje tajemnému hlasu Matky a vrnění hmyzu pod polystyrenem a usedaje ve výškách vyklovávají do zateplení otvory, aby hmyz snědli. Může být člověk s takovou krutou přírodou kamarád?

Seriózní odborníci radí použít na ochranu zateplených stěn následující postupy:
– natáhnout kolem nich sítě,  aby se ke stěnám ptáci nedostali.
– instalovat makety dravců
– umístit plašicí zařízení: zavěsit na provázky CD disky, nebo proužky hliníkových fólií.

Při dnešním rozmachu zateplování může důsledné uplatnění těchto zásad vytvořit z hustě zateplených městských čtvrtí velmi svěží prostředí pro chov umělohmotných krahujců v ráji nylonových sítí, v nichž se budou komíhat strašidelná cédéčka Ozzyho Osbourna.

Ano, každý chce mít zdravý a pohodlný zateplený domov, ale strakapoudi jsou zkrátka proti tomu. Proto má kácení stromů na sídlištích velmi zdravou logiku. Vůbec nám nejde o nějaké NEPERSPEKTIVNÍ větve, ale chceme-li dýchat vzduch bez exhalací, musíme se nejprve zbavit strakapoudů.

Upozornění pro zástupce Asociace Poradců Pro Zateplovací Systémy: smyslem tohoto varovného článku rozhodně nebylo vůbec nic. Upozornění pro zástupce Asociace Mladých Rozhněvaných Strakapoudů: samozřejmě jsem viděl Hitchcockův film Ptáci, ale proč to potřebujete vědět?